Skip to end of banner
Go to start of banner

[21.2] - Thesaurus

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Een thesaurus is een hiërarchische structuur waarbij er vertalingen en synoniemen kunnen aangegeven worden per label of concept dat in de structuur is opgenomen. In Mediahaven2.0 kan de thesaurus gebruikt worden bij het beschrijven van objecten.

Alvorens de thesaurus gebruikt kan worden tijdens het beschrijven, dient men eerst volgende stappen uit te voeren:

1) Thesaurus structuur opmaken

Alvorens men in Mediahaven2.0 wenst gebruik te maken van de thesaurus, moet deze eerst opgemaakt worden. Elke klant maakt gebruik van een eigen structuur die volledig in samenspraak met de klant bepaald wordt. Om de thesaurus effectief in het systeem te configureren maken we gebruik van een externe applicatie die gekoppeld is aan de Mediahaven2.0 omgeving van de klant. Het effectief opzetten van de thesaurus gebeurt dan ook in eerste instantie door Zeticon.

Voorbeeld van een fictieve thesaurus:

Elk label in de structuur krijgt een unieke ID, alternatieve labels en vertalingen:

2) Metadata velden aanmaken en koppelen aan één of meerdere takken uit de structuur

Eenmaal de thesaurus structuur geconfigureerd is, kan men de nodige metadata velden opmaken en hier één of meerdere specifieke onderdelen van de structuur aan koppelen.

Per veld kan je bepalen of de gebruikers beperkt worden tot het aanduiden van één waarde (single select) of je de gebruikers toe laat om meerdere waarden uit het onderdeel te selecteren (multi-select).

Daarnaast kan je ook bepalen of je de onderliggende waarden wenst weer te geven. Dit kan de gebruiker tijdens het beschrijven helpen om te navigeren door de structuur zodat hij/zij tot de specifieke waarde komt die hij/zij wenst toe te voegen.

Op onderstaande screenshot zie je het veld ‘Hondachtige’. Dit veld komt overeen met de tak ‘Hondachtigen’. De gebruiker kan hier dus één van de onderliggende waarden van het niveau ‘Hondachtigen’ selecteren, nl. ‘Hond’ of 'Wolf'.

Op onderstaande screenshot zie je het veld ‘Dieren’. Dit veld komt overeen met de volledige structuur. De gebruiker kan hier dus één of meerdere van de onderliggende waarden selecteren. Onderaan het veld worden de onderliggende niveaus weergegeven. Dit kan de gebruiker helpen om te navigeren doorheen de structuur. Klik je een eerste niveau aan, nl. ‘Gewervelde', dan geeft het systeem opnieuw onderliggende waarden weer, nl. ‘Amfibie’, ‘Reptiel’, ‘Zoogdier’.

3) Objecten beschrijven met thesaurus velden

Afhankelijk van het gekozen veldtype (single- of multi-select) kan de gebruiker één of meerdere waarden uit het onderliggende deel selecteren en toevoegen als metadata aan het object. Het volledige pad van de gekozen waarde in de structuur wordt opgeslagen als metadata met bijhorende vertalingen en synoniemen.

Wanneer de gebruiker de read-only pagina van een object raadpleegt, kan hij de toegevoegde waarden raadplegen. Daarnaast heeft hij ook de mogelijkheid om de synoniemen en vertalingen te bekijken die aan de toegevoegde waarde zijn gekoppeld.

4) Zoeken op thesaurus waarden

De eindgebruikers kunnen via de algemene zoekbalk of het uitgebreid zoeken zoeken op de termen uit deze hiërarchische structuur. Het is ook mogelijk om te zoeken op de vertalingen van de concepten in de hiërarchische structuur.

Het zoeken op synoniemen wordt in versie 21.2 nog niet ondersteund. Dit zal in één van de volgende releases opgenomen worden.

  • No labels