[21.3] - Het beheren van een thesaurus
Vooraleer de thesaurus gebruikt kan worden tijdens het beschrijven, moet de thesaurus structuur opgemaakt worden in het systeem. Na het opmaken van de structuur kunnen de desbetreffende metadata velden gekoppeld worden aan één of meerdere onderdelen uit de structuur. Beide stappen worden hieronder verder toegelicht.
Thesaurus structuur opmaken
Alvorens we in de software duiken, moet elke klant voor de eigen organisatie een volledige hiërarchische structuur opstellen. Eenmaal die opgemaakt is, kan de structuur ook in de applicatie geconfigureerd worden. Hiervoor maken we gebruik van een externe applicatie die gekoppeld is aan de Mediahaven2.0 omgeving van de klant. Het effectief opzetten van de thesaurus gebeurt door Zeticon.
Om jullie een idee te geven van hoe zo’n hiërarchische structuur er kan uit zien, hebben we hieronder een fictief voorbeeld toegevoegd.
Voor elk label (of ook wel ‘Concept’ genoemd) in de structuur wordt een unieke ID toegekend. Dit zorgt ervoor dat wijzigingen aan het weergavelabel van een concept op een relatief eenvoudige manier uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is het ook mogelijk om per concept alternatieve labels (of synoniemen) en vertalingen toe te kennen.
Het fictieve voorbeeld hieronder geeft de alternatieve termen en vertalingen weer voor het concept ‘Hond’.
Metadata velden koppelen
Nadat de thesaurus geconfigureerd is, kan men de metadata velden aanmaken. Deze velden kunnen op verschillende manieren geconfigureerd worden, nl. :
Een metadata veld wordt gekoppeld met één of meerdere niveaus binnen de structuur.
De gebruiker kan één of meerdere waarden als metadata in dat specifieke veld toevoegen.
De waarden van het onderliggende niveau worden al dan niet getoond aan de eindgebruiker om hem te helpen navigeren door de structuur.
Alle mogelijkheden worden hieronder verder toegelicht.
Koppelen met één of meerdere onderliggende niveaus
Eenmaal de thesaurus structuur geconfigureerd is, kan men de nodige metadata velden opmaken en hier één of meerdere specifieke onderdelen van de structuur aan koppelen. Dit laat de gebruikers toe om specifieke metadata velden op te maken per onderdeel van de structuur. Hierdoor kan er uiteraard heel specifiek gezocht en gefilterd worden op die onderdelen.
We illustreren bovenstaande informatie even met twee voorbeelden.
Voorbeeld 1: Op onderstaande screenshot zie je het veld ‘Hondachtige’. Dit veld komt overeen met één specifieke tak in de structuur, nl. ‘Hondachtigen’ (zie voorbeeld bovenaan). De gebruiker kan hier enkel een waarde van die specifieke tak selecteren, nl. ‘Hond’ of 'Wolf'.
Het veld ziet er als volgt uit:
Waarden waaruit de gebruiker kan kiezen:
Voorbeeld 2: Op onderstaande screenshot zie je het veld ‘Zoogdier’. Dit veld komt overeen met de volledige tak ‘Zoogdier’ uit de structuur (zie voorbeeld bovenaan). De gebruiker kan hier een waarde selecteren uit alle onderliggende takken.
Het veld ziet er als volgt uit:
Waarden waaruit de gebruiker kan kiezen:
één of meerdere waarden selecteren per veld
Per veld kan je bepalen of de gebruikers beperkt worden tot het aanduiden van één waarde (single select) of je de gebruikers toe laat om meerdere waarden uit het onderdeel te selecteren (multi-select).
Voorbeeld 1: Op onderstaande screenshot kan de gebruiker slechts één waarde uit het onderliggende niveau selecteren.
Voorbeeld 2: Op onderstaande screenshot kan de gebruiker meerdere waarden uit het onderliggende niveau selecteren. Let vooral op het plusteken aan het einde van het inputveld.
Waarden van onderliggende niveau wel/niet weergeven
Daarnaast kan je ook bepalen of je de onderliggende waarden wenst weer te geven. Dit kan de gebruiker tijdens het beschrijven helpen om te navigeren door de structuur zodat hij/zij tot de specifieke waarde komt die hij/zij wenst toe te voegen.
Voorbeeld: Op onderstaande screenshot zie je het veld ‘Dieren’. Onderaan het veld worden de waarden van het onderliggende niveau weergegeven. Klik je een eerste niveau aan, nl. ‘Gewervelde', dan geeft het systeem opnieuw de waarden van het onderliggende niveau weer, nl. ‘Amfibie’, ‘Reptiel’, ‘Zoogdier’. Om de waarde effectief als metadata toe te voegen, moet de gebruiker op het plusteken klikken!
Â